Д-р Ненков: Имах само неофициален разговор за здравен министър

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков обяви, че в момента той изпълнява функциите на министър, след оставката на проф. Николай Петров. Пред БНТ Ненков обяви и, че към момента няма официална покана към него да оглави трайно министертвото. „Аз бях против проф. Николай Петров да подава оставка. В момента аз го замествам. Ще се гласува в Народното събрание неговата оставка и управляващата партия ще излъчи кандидат. Имахме неофициален разговор за това аз ли да поема поста.“

„Поставен съм пред дилема, бъдещият министър ще има нужда от малко време за ориентиране, което ще забави проекти. Аз не съм готов с отговор, но и нямам официално предложение“, заяви Ненков. „Ние притворихме кранчета, изтичаха пари по провинциални болници. Много години тези схеми са функционирали“, допълни заместник-министърът на здравеопазването. „Нито един пациент няма да умре по пейките, както имаше нелепи твърдения. Ще спестим пари и от лекарствата“, каза още Ненков „Нищо чудно следващата година министърът да се изкара педофил или, че яде малки котенца“, завърши Мирослав Ненков.

В сутрешния блок на БНТ д-р Мирослав Ненков коментира и разследването на БТВ, заради което проф. Петров подаде оставка. „Коя е тази некоректност или далавера? Явор Цонев участва с името си, знае се кой е. И каква е тази далавера предложена на най-ниска цена. Тези 300 000 лева са за всички консорциуми, за 3 години. Не са му дадени поръчки за 1,7 милиона. Не се дава поръчка, а се спечелва. Чисто е, неговата цена е най-ниска. Поръчката е стартирана преди министър Петров да стане шеф на „Военномедицинска академия“, разкри Ненков във връзка с обвинението за това, че бившият здравен министър е дал обществени поръчки за над 1,7 млн. лв. на дружества, представлявани от Явор Цонев, който живее на семейни начала с дъщеря му.