Иран и Русия работят заедно за край на войната в Сирия

Президентите на Русия, Иран и Азербайджан обсъдиха сигурността в региона на тристранна среща в Техеран. Те заявиха, че работят заедно за край на войната в Сирия и намиране на изход от кризата, предаде ТВ Европа. Иранският държавен глава Хасан Рохани каза, че сътрудничеството между Техеран, Москва и Баку ще помогне на борбата срещу тероризма в Близкия изток. „Иран и Русия работят заедно, за да донесат стабилност и сигурност в Сирия и да се преборят с тероризма там. Работим с Русия и Турция, за да гарантираме продължаване на многостранните преговори в Астана и това е много важен пункт. Искаме да работим в още по-тясно сътрудничество за решаването на тези въпроси“, подчерта още Рохани.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че нито една страна не би могла сама да допринесе за решаването на сирийската криза. Той допълни, че ноемврийските мирни преговори в Сочи ще допринесат за мирния изход от конфликта. „Благодарение на нашите съвместни усилия с Иран и усилията от Турция, ситуацията с борбата срещу терористичните групи на територията на Сирия са развива по много положителен начин, докато същевременно тече преговорният процес в Астана. Все още има много въпроси и проблеми, които чакат решение, но нито една страна не може сама да ги реши“, коментира още Путин.

Иран и Русия са главни съюзници на сирийския президент Башар Асад в борбата му срещу умерената опозиция и ислямистките групировки, докато САЩ, Турция и повечето арабски страни подкрепят различни бунтовнически групи, които се опитват да го свалят от власт.

Междувременно официални лица от опозицията срещу Асад отхвърлиха идеята за участие в срещата в Сочи и настояха, че всички преговори за Сирия трябва да бъдат под егидата на ООН.

Снимка :
ТВ Европа