Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Швейцария Дорис Лойтхард

Евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и приоритетите в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха основните теми по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Швейцария Дорис Лойтхард. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов определи темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани като ключов приоритет в програмата на Българското председателство. „Дебатът за бъдещето на Европа е свързан с дебата за европейската интеграция на тези държави, тяхното приобщаване, стабилност, просперитет и спазване ценностите на Общността. Затова в календара на Българското председателство е предвидена Среща на върха между ЕС и страните от Западните Балкани през май 2018 г.“, посочи министър-председателят. Според него швейцарските проекти в страните от региона могат да бъдат много полезни за икономическото и социалното им сближаване с държавите-членки и със страните от Европейското икономическо пространство.

Като подкрепи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, Дорис Лойтхард изрази очакването си България да бъде отговорен ротационен председател на Съвета. В разговора бяха обсъдени и теми, свързани с бъдещето на обединена Европа, включително проблемите, предизвикани от миграционната криза и оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Премиерът Борисов представи резултатите от противодействието на правителството на контрабандата и корупцията. Швейцарският президент отбеляза постигнатия напредък и изрази надежда за успешно реализиране на набелязаните стъпки и мерки в сектора.