Бойко Борисов с срещна с унгарския министър на външните работи Петер Сиярто

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто определиха като отлични двустранните политически и икономически отношения. На среща в Министерския съвет днес те отбелязаха значението на подписаното миналата година споразумение за икономическо сътрудничество, което е стимулирало по-тесните контакти между бизнеса и институциите в двете страни.

Петер Сиярто е в София за провеждането на първото заседание на Българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество и на българо-унгарски бизнес форум. Изразено беше очакване, че те ще допринесат за конкретизиране на актуалните икономически теми и ще доведат до създаване на нови партньорства в деловите среди.

Премиерът Борисов и министър Сиярто посочиха, че приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС отразяват важни и за Унгария въпроси като Западните Балкани, бъдещето на Европа, гарантирането на сигурност за европейските граждани, многогодишната финансова рамка и кохезионната политика. Борисов изтъкна, че Българското председателство ще работи за постигането на широк консенсус по основните теми от дневния ред на ЕС и ще разчита на конструктивност и солидарност от страна на държавите-членки.

Министър-председателят изрази благодарност за последователната подкрепа на Унгария за членството на България в Шенген, което остава приоритет за правителството.

Снимка :
Facebook