Ек. Захариева: Получихме извинение за случая с бития сънародник

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че е от турската страна е изпратено извинение за случая с бития българин от турски граничари. Захариева припомни, че е образувана проверка от прокуратурата.

По информация на вицепремиера веднага след инцидента българската „Гранична полиция” е потърсила разговори и обяснения от турските си колеги. „Получили са извинения и уверение, че инцидентът ще се разследва и от тяхна страна и евентуално служителят, който си е позволил това, ще бъде наказан. Много е важно все пак първо да приключи проверката от прокуратурата, има камери, нека оставим българските институции да се свършат работата”, каза министърът.

Захариева заяви, че няма информация за други подобни казуси. Това е първият случай, за който разбираме, категорична е тя.

Припомняме, че вчера българската прокуратура съобщи, че разследва случилото се на 29 октомври. На този ден сутринта в дежурната част на ГКПП-Лесово е постъпило телефонно обаждане от служителка на банково гише на втора бариера на граничния пункт, която е съобщила за случай на саморазправа с български гражданин.
Според съобщеното, инцидентът е възникнал на българска територия, в района на дезинфекция на влизащи в страната леки автомобили. Веднага след сигнала на място са били изпратени двама служители на ГКПП – Лесово, които установили, че служители на граничния пункт Хамзабейли са навлезли на територията на България и са използвали физическа сила спрямо български гражданин, който е преминал вече границата с автомобил.