Захариева запозна посланиците от ЕС с приоритетите на председателството ни

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева запозна посланиците на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) в България с приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, но и със стратегически позиции на страната ни по глобални въпроси като бъдещето на Европа. Това стана по време на работна среща в Министерството на външните работи, съобщиха от ведомството.

„Както добре знаете, европейската перспектива за страните от Западните Балкани е наш основен приоритет. – посочи министър Захариева. – За това говори и залегналата в нашата програма среща на върха между държавните лидери от ЕС и на шестте страни от Западните Балкани, желаещи да станат пълноправни членове на съюза. Това е първият форум от подобно естество от срещата в Солун през 2003 г.”

В неформален тон министър Захариева и посланиците обсъдиха също вижданията на България за предстоящия дебат по многогодишната финансова рамка на ЕС, кохезионната политика, очакванията на София за Механизма за сътрудничество и проверка, както и предложения на европейски функционери кохезионните фондове занапред да зависят от реформи в съдебната система.

В срещата участваха също посланиците на Норвегия и Швейцария, както и представителят на Европейската комисия в България.

Снимка :
МВнР