Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Унгария заседава за първи път

Дълбоките културни връзки и динамичните икономически отношения бяха централните теми в приветствието на заместник министър-председателя Валери Симеонов при откриването на Първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Унгария. Пленарното заседание и българо-унгарският бизнес форум бяха открити от вицепремиера Симеонов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто представи приоритетите и визията на Унгария за развитие на двустранните отношения.

Заместник министър-председателят Валери Симеонов акцентира върху традиционно приятелските отношения между България и Унгария, както и върху областите и перспективите за тяхното още по-силно заздравяване. Симеонов благодари на унгарската държава за положителното отношение към българското малцинство в Унгария и държавната подкрепа за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност. Обявяването от парламентите на двете страни на 19 октомври, празника на българския светец Иван Рилски, за Ден на българско-унгарското приятелство е емблематичен израз на топлите чувства между двата народа.

В изявлението си Валери Симеонов детайлно описа силното икономическо партньорство между България и Унгария, поставяйки фокус върху двустранната търговия, темпа на увеличение на туризма и значителните преки чуждестранни инвестиции, които унгарският бизнес е реализирал у нас.

Българската и унгарската страна се обединиха, че междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество ще допринесе за задълбочаване на търговско-икономическите и инвестиционни отношения.

Снимка :
МС