Петкова: Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ е сред най-важните ни задачи в областта на енергетика

Успешното продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-важните ни задачи в областта на ядрената енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на връчването на лиценза за експлоатация на пети блок до 2027 г. Десетгодишното удължаване на живота е максимално възможното по закон, макар че изводите на Агенцията за ядрено регулиране сочат, че няма ограничения за безопасната работа на блока още 30 години – до 2047 г. Лицензът бе връчен на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране д-р Лъчезар Костов.

Министър Петкова подчерта, че за българското правителство развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве, е важен приоритет. По нейните думи ядрената енергетика отговаря изцяло на изискванията за устойчиво развитие – щади околната среда, няма вредни емисии и е на оптимална цена.

Пред участниците в церемонията енергийният министър акцентира и върху успешното изпълнение на програмата за продължаване на експлоатацията на шести блок на ядрената централа. Всички изследвания за това са направени в периода 2015-2017 г. Така АЕЦ „Козлодуй“ има своята сериозна роля за гарантиране на енергийната сигурност на страната, подчерта още министър Петкова.

В света работят 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в експлоатация повече от 30 години, каза при връчването на лиценза председателят на Агенцията за ядрено регулиране д-р Лъчезар Костов. По неговите думи в България удължаването на експлоатационния срок се случва за първи път, но развитието на технологиите вече позволява реакторите да работят много повече от първоначалния си ресурс.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев подчерта, че проектът за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блок на централата е нейна стратегическа цел и основен приоритет на правителството. Той припомни, че през октомври следващата година АЕЦ „Козлодуй“ трябва да внесе в Агенцията за ядрено регулиране документите за нов десетгодишен лиценз на шести блок.