Заплашват ни 4 огнища на птичи грип

 Българската агенция по безопасност на храните съобщава, че у нас огнищата на птичи грип са 4. Едното огнище е на територията на област Добрич. В област Хасково също е открито такова. Останалите огнища се намират на територията на област Сливен и област Ямбол. Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици в село Зимница, Ябмолско. Там са умъртвени близо 8 хиляди патици.

Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището. Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици, коментираха от агенцията.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, Инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство. Първото огнище в село Стефаново е констатирано в средата на месец октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици. За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство.

Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.

Снимка :
Pixabay