Съвмерестна акция между ГДБОП и СП спря група за разпространение на цигари без бандерол

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима участници в организирана престъпна група за разпространение на цигари без акцизен бандерол на територията на област Пазарджик. Те са задържани на 3 ноември 2017г. при специализирана операция на служители от Сектор БОП-Пловдив, Пазарджик и Смолян и Специализираната прокуратура.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата се е занимавала със зареждане на улични дилъри с контрабандни цигари от юли 2016 г. Действията й са били следени повече от 8 месеца, но доказването на престъпната й дейност било затруднено от дълбоката конспиративност на работа.

Участниците комуникирали помежду си чрез криптирана информация, използвайки мобилни телефони „Black Berry“. Три такива апарата, както и радиостанция и заглушител за радиокомуникация са намерени и иззети по време на операцията по задържането им. Намерени и иззети са 850 нелегални стека цигари „WILSON BLUE”, 50 стека „CALYPSO” и 3 стека от марка „COMPLIMENT“, предназначени за черния пазар.

Повече от половината цигари без бандерол (10 мастербокса) са открити в микробус по време на транспортирането им, останалите са иззети при извършените претърсвания на общо 9 адреса и в други 7 автомобила.

Престъпната дейност на групата е документирана със СРС, свидетелски показания и множество други доказателства.

С прокурорски постановления от 3 ноември 2017 г. на четиримата задържани бе наложено задържане до 72 часа. По искане на Специализирана прокуратура, на 5 ноември 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.