Премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г. на писателя Владимир Зарев

Министър-председателят Бойко Борисов връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г. на писателя Владимир Зарев. Той бе удостоен с нея за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София. Завършил е българска филология в София. От 1973 г. досега работи в списание „Съвременник“. Автор e на много книги, десет от които са романи. 18 негови книги са издадени в 12 държави на 11 езика.

Това е изключителна награда на името на българския будител Св. Паисий Хилендарски, каза Владимир Зарев след получаването на наградата. Орденът тежи морално и интелектуално, това е признание, за което се надявам, че моето творчество отговоря, каза той.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с ПМС №149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Тазгодишният й носител е определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев – ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев – ректор на НХА, доц. Красимира Александрова – директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков – ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров.