Улесняват достъпа до трудовия ни пазар за работници със синя карта

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие доклада на работната група по текстовете, които бяха направени като промяна между първо и второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Това стана на изнесено заседание на комисията в Русе. До две седмици текстовете ще бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала, заяви председателят на комисията и заместник председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

Възражения по новите текстове изразиха Красимир Янков и Пенчо Милков от БСП. Те бяха свързани с така наречената „синя карта“. Според тях подобни текстове трябва да бъдат коригирани, когато минат и през тристранния съвет.

Днешният доклад на работната група бе отложен с две седмици, за да може вицепремиерът Валери Симеонов да запознае тристранния съвет с тези изменения. Според Цветан Цветанов притесненията на синдикатите са взети предвид.
„Новите възможностите, които се дават на работници от трети страни в новия проектозакон се отнасят за висококвалифицирани кадри, за които и сега се плаща скъпо, и въпреки това има недостиг“, смята Цветанов.
Според него проектозаконът е добър и ще спомогне за високотехнологичното развитие на страната. Това ще даде и по-добри възможности за представителите на българските общности от Украйна, Молдова и Албания.