Банско – зона за подготовка за зимната олимпиада в Пекин през 2022 г.

Организационният комитет за Зимните олимпийски игри в Пекин пред 2022 г. започва сътрудничество с Банско. Делегация, водена от Занг Джиандонг – изпълнителен вицепрезидент на комитета и заместник-кмет на Пекин, както и от негово превъзходителство г-н Занг Хайзхоу, посланик на Китай у нас, посети в понеделник най-добрия ни ски курорт.
Целта е планиране на обучение на китайски специалисти, за да осигури техническата подготовка за зимните игри. На проведената работна среща при кмета на общината Георги Икономов беше отправено предложение за обучение на кадри и обмяна на опит. Специалистите ще идват на място през зимния сезон в Банско, за да се запознават отблизо с работата на ски зоната и да бъдат обучавани.
Делегацията е на работно посещение с цел обмяна на опит и установяване на сътрудничество. Гостите разгледаха съоръженията в ски зона „Банско“ и се запознаха с опита и успешните практики в управлението й не само като туристически център, а и като домакин на професионални спортни състезания и събития от световен ранг.
Делегацията е на посещение по собствена инициатива с цел да се запознае с успешното управление на Банско като туристическа дестинация и планински център, който е специализиран в организирането на международни спортни прояви – Световни Купи по ски и сноуборд. Китай иска да се подготви максимално добре за зимната олимпиада, както и за менажирането на зимните курорти, които изгражда в момента.