Официално- финансистът Кирил Ананиев е новият здравен министър

Депутатите казаха „Да“ на кандидатурта на Кирил Ананиев за здравен министър. След техки дебати със 121 гласа „за“, 85 „против“ и нито един „въздържал се“ депутатите в 44-тото Народно събрание гласуваха назначаването на поста на новия здравен министър Кирил Ананиев.

Ананиев поема поста в Министерство на здравеопазването от проф. Николай Петров. Той подаде оставка в края на октомври и министър-председателят Бойко Борисов я прие. Оставката на проф. Петров е първата в третия кабинет, оглавяван от Борисов.

Кирил Ананиев е 23-тиоят министър на здравеопазването в Република България. Той е роден през 1955 г. в София. Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт в София през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ. Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи“ и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.). Бил е зам.-министър на финансите във второто правителство на Бойко Борисов. В периода от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. заема поста министър на финансите в служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков. До днес той бе заместник-министър на финансите. Владее руски и френски език.