Ананиев с нови заместник-министри; д-р Ненков: Не крадат лекарите, а мениджърите, трябва „рязане“ на глави

Д-р Бойко Пенков и финансистът Жени Начева ще са заместниците на положилия днес клетва като здравен министър Кирил Ананиев. Премиерът Бойко Борисов вече е подписал техните назначения. Те ще сменят на позициите им д-р Мирослав Ненков и магистър-фармацевт Лидия Нейчева. Постът във ведомството ще запази единствено третият зам.-министър Светлана Йорданова, която е от квотата на „Обединените патриоти“.

Д-р Пенков вече е бил заместник в две правителства – това на Пламен Орешарски и по време на мандата на „Борисов 2“. Преди да бъде дясната ръка на Таня Андреева и Петър Москов, д-р Пенков е оглавявал НЗОК по времето на Иван Костов (2000-2001). След напускането си е главен изпълнителен директор на доброволния здравноосигурителен фонд “Закрила”. От 2003 г. е шеф на тъканната банка „Сайтонет София“.

През 2014 г. беше избран за председател на Надзорния съвет на фонда, каквото позиция заемеше до днес новият здравен министър Кирил Ананиев. Като зам.-министър при Москов пък отново беше част от надзора на касата. На два пъти е оглавявал и частната болница „Софиямед“.
Вторият заместник на Ананиев също като него не е лекар, а финансист. Но и Жени Начева не е чужда на системата. По време на първия кабинет на Бойко Борисов тя бе избрана за управител на НЗОК, като беше лично посочена от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Остана на поста обаче едва два месеца и двайсетина дни – от началото на февруари до края на април 2010 г. Тя беше помолена от министър-председателят да подаде оставка, след като прокуратурата разкри злоупотреби по време на краткото й управление и преди това, докато е била шеф на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ във фонда.

Тогава на Начева бяха повдигнати две обвинения за престъпления по служба. Първото е за това, че за периода февруари-май 2009 г. в качеството си на директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ в здравната каса е превишила властта и правата си, като неправомерно еднолично е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК – Сливен.

Второто обвинение е за продължавано престъпление по служба за периода 01.03.2010 г. – 31.03.2010 г. В този период Начева е разпоредила на директора на РЗОК-София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на болница „Токуда“ и на ВМА в размер на над 1 млн. лева. Малко след това обаче обвинението срещу нея забуксува, а тя беше „компенсирана“ с висока позиция във финансовото ведомство.

При всички случаи предстоя още рокади на върха в здравната система, тъй като Кирил Ананиев вече не може да оглавява надзора на касата. Сигурно е, че двамата му заместници Пенков и Начева ще бъдат членове, но все още не е ясно кой от тях двамата ще поеме предсадетелството на Надзорния съвет на НЗОК. Възможни са и рокади в някои болници, но те едва ли ще се случат веднага.
По-късно пред БНТ д-р Мирослав Ненков коментира, че е съвсем логично всеки нов министър да си избере екипа. „Аз бях категоричен, че няма да остана на поста си, независимо кой ще е новият министър. Това е моя гледна точка. Тази тема беше обсъждана и с премиера Бойко Борисов. И на него му казах, че ще бъда зам.-министър само с проф. Николай Петров. Това няма нищо общо с личността на Кирил Ананиев, който е голям професионалист.“ Пред „Още от деня“ по БНТ бившият зам.-здравен министър д-р Мирослав Ненков определи като една „смела“ журналистическа разработка репортажа на БТВ, който коства поста на проф. Петров. „С нашата работа успяхме да затворим някои кранчета, през които изтичаха парите за здравеопазване. Не мога да кажа дали журналистическата разработка е „смела“ или е поръчка. Няма такова нещо като лекарска мафия. Източването на системата се прави от няколко наглеци, които са си намерили уютно местенце“. Той изрази убеденост, че моерките които стартира екипът на проф. Петров ще намерят приемственост.“ Вече не съм зам.-министър и мога да не спазвам добрия тон. В здравеопазването трябва да бъдат рязани глави, не физически разбира се. Тези хора харчат нашите общи обществени пари. Тези хора са намерили на баницата мекото или по-скоро им е разрешено. В системата на здравеопазването не крадат лекарите, които всеки ден спасяват човешки животи. Крадат мениджърите, не всички, но има много недоброжелателни мениджъри“, категоричен беше д-р Ненков.

Снимка :
novini.bg