Земетресение край Своге, усетено е и на места в София

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер е регистрирано тази сутрин на територията на България, съобщиха от Националният институт по геофизика, геодезия и география. Според Европейския сеизмоологичен център магнитудът на труса е бил 3,9. Трусът е регистриран на 30 километра северно от София, в района на Своге. Дълбочината му е 13,9 км.

Земетресението е станало 5 минути преди 7 часа. То е било усетено на много места и в София.

Обстановката след земетресението е спокойна, нямаше паника и към момента няма данни за никакви щети. Това каза за „Фокус“ кметът на община Своге Емил Иванов. „Докладвал съм в Гражданска защита. Магнитудът на земетресението е около 3-4 по скалата на Рихтер. Засега няма никакви щети и нищо обезпокоително. Обстановката е спокойна, нямаше паника, тъй като земетресението беше много кратко“, обясни Емил Иванов.

Според проф. Емил Ботев, ръководител на департамента „Сеизмология“ към Института по геофизика, геодезия и география към БАН това огнище не е характерно с поредици значими следтрусове и засега няма данни за следващи, макар и много по-слаби земетресения. „По принцип очакването е, че ако се случват такива, то те трябва да са значително по-слаби от регистрираното тази сутрин със среден магнитуд около 4 по Рихтер“, обясни Ботев.