Почитаме св. Мина – покровител на семейството и знахарите

На 11 ноември Православната църква почита свети великомъченик Мина Котуански, известен като чудотворец и считан за покровител на семейството.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.  Свети Мина е чудотворец и покровител на сираците и бездомните.

Мина бил египтянин, служил във войската, но изповядвал християнската вяра. По това време по заповед на императорите Диоклетиан и Максимиан бил издаден указ срещу всички, които изповядвали християнската вяра. Вярващите били подлагани на мъчения и смъртни наказания. Мина не можел да гледа всичко това, напуснал войската и се оттеглил в планините. Минало време и отново се върнал да защитава Христовата вяра. Това се случило на голям езически празник. Императорът заповядал да затворят в тъмница Мина, докато отминат празненствата. След това се опитал да го склони към идолопоклонство, като му обещавал дарове и го заплашвал с мъчения. Мина не отстъпвал. Жестокият император и го подложил на много и различни мъчения, а накрая издал заповед да бъде обезглавен, а тялото му да се изгори. Добри християни прибрали останките му и го погребали в родния му град Александрия.

Днес имен ден празнуват всички с имената Мина, Минка, Минчо, Виктор и Виктория.