БГ учени разработват лечение срещу автоимунни заболявания

Екип от български учени разработва препарат за лечение на автоимунни заболявания. Той ще е на основата на изобретението, наречено Супресор на ендогенния човешки гама-интерферон.
„Това, което се опитваме да правим, е един потенциално лечебен препарат, с който да се лекуват автоимунни заболявания и евентуално трансплантна атеросклероза“, разказа доц. Геновева Начева и обясни самия процес:
„В нормалния и здрав човешки организъм имунната система функционира благодарение на един много фин баланс между много молекули, най-различни белтъци. В момента, в който този баланс се промени, разбалансира, тогава вече настъпват различни заболявания, включително и автоимунните, и има такива данни в литературата, че този белтък, с който ние се занимаваме, е един от виновниците за настъпването на такива заболявания, защото вече е доказано, че при такива заболявания той се произвежда от организма повече, отколкото е необходимо. И ние търсим как да потиснем този дисбаланс. Това все още е на ниво лабораторни разработки, но по идея би трябвало да бъде инжекционни препарати“.
Всичко това е патентовано, включително и с американски патенти, посочи още доц. Геновева Начева.

Автори са доц. Геновева Начева, Иван Иванов и Стефан Петров. Разработката им донесе наградата „Изобретател на годината“ в категория „Химия и биотехнологии“ на Патентното ведомство.

Снимка :
Pixabay