Когато чудесата и вярата нямат край

Като свидетелство за чудесата, които прави медицината, момиченцето, което оцеля, въпреки че се роди в 22-ата седмица на бременността, навърши три години и е с нормални двигателни и когнитивни умения, съобщи Сайънс алърт.

Кортни Стенсръд ражда в Методистката детска болница в Сан Антонио, Тексас. По време на раждането неонатологът д-р Кашиф Ахмад я информира, че шансове на бебето са нищожни. „Когато майката поиска да направим всичко възможно, макар и да нямаше причина да мислим, че бебето ще оцелее, аз реших да започна енергична реанимация – разказа д-р Ахмад. – Започнахме да я затопляме, заслушахме се и чухме сърцето й, макар и да не го очаквахме. Започнахме да я обдишваме, да й подаваме кислород, и много бързо пулсът й започна да се ускорява. Цветът й от син бавно ставаше розов, тя започна да се движи, а след няколко минути и да диша“.

Миниатюрното бебе идва на този свят с дължина от едва 26 см и тегло 410 гр. Родителите й са я снимали с венчалните си пръстени, поставени на ръчичките й като гривни.  От болницата я изписали чак 126 дена след раждането, като 56 от тях момиченцето не може да диша самостоятелно и се налага да е на апаратна вентилация.

Въпреки трудното начало, на 2 години детето било напълно нормално от когнитивна и двигателна гледна точка.
Лекарите обясняват, че майката е родила толкова рано заради бактериална инфекция. Износените деца се раждат на около 40 седмици. Ако бебето се появи преди 37-ата седмица от бременността, се води преждевременно родено. Шансът за оцеляване на бебе на 23 седмици е едва 4,5 %.

Снимка :
Pixabay