Лекар, участвал в хуманитарната инициатива: Акцията в Босилеград беше показна

Един от медиците ни, задържани по време на хуманитарна инициатива в Босилеград, коментира поред Нова тв 5-часовия си престой в полицейското управление като „показна акция“.

В петък стана ясно, че трима наши лекари, отишли да преглеждат хора в Босилеград, са били задържани за часове в местното полицейско управление. Причината според сръбските власти е в липсата на разрешително. Според председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов формално погледнато наистина случилото се може да се дължи на липсата на разрешение, въпреки че досега е имало две подобни акции, при които документи не са им искани, обясни той.
Цветанка Цолова разказа, че около 20-има полицаи обградили Българския културно-информационен център в сръбския град, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хора вътре. „Там ни чакаха около 50-има души от българската общност, които се нуждаеха от квалифицирана медицинска помощ. В Западните покрайнини те явно нямат достъп до такава”, коментира д-р Цолова.

Тя разказа, че след като отвели нея и колегите й в полицейския участък, ги държали там без никакви обяснения. Взели им и личните документи.

По късно екипът беше освободен. Министърът на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Белград Радко Влайков да постави пред сръбските власти въпроса със задържането на български лекари в Босилеград, съобщиха вчера от  Министерство на външните работи.

Снимка :
Архив, pixabay