Пирогов: Световният ден на добротата при нас започна с дарение от Лайънс клуб „София Витоша“

Малките пациенти на Детската клиника по изгаряния и пластична хирургия към „Н. И. Пирогов“ посрещнаха13 ноември – Световенден на добротата и Международен ден на незрящите с нови легла, медицинка вана и веноскопи, съобщиха от пресцентъра на болницата.

„В началото идеята бе да се закупят легла като помощ за отделението. Когато дойдоха, видяха на място всичките ни нужди и допълнително закупиха специализираната вана, която е наистина изключително важна за ежедневната работа за децата с малки и по-обширния изгаряния. Също така два веноскопа за откриване на периферни вени, което спестява много болка и стрес и на децата и на пациентите“, разказа координаторът на специализирания комплекс доц. Мая Аргирова.

Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов подчерта, че цялата клиника се нуждае от основен ремонт“ Сумата необходима за цялостния ремонт и оборудване на сградата, в която постъпват всички болни от страната с по-тежки изгаряния, е около 7 млн. лв. Парите са необходими за две нови реанимации – детска реанимация изгаряния и реанимация възрастни изгаряния. „Неща, които са изключително важни, защото всички знаем – това е най-важният център по изгаряния в България“.

Отбелязването на двата дни в един не е случайно. Обединяващото е вярата, че всеки един човек може да бъде част от чудото на добротворчеството и да направи света по-добро място за живеене, помагайки на хора с тежки здравословни и социални проблеми.

На своя на благотворителна вечер Лайънс клуб „София Витоша” събра 60 000 лева за да направи пълната промяна в клиниката. Подменено е изцяло старото, нефункционално и амортизирано обурудване и заменено с удобни и многофункционални легла в 15-те стаи, в които се лекуват пострадали от 0 до 18 години. Изключително важна придобивка е и професионалната вана, в която няколко пъти дневно хидратират обгорените деца, както и 2 апарата за бързо и безболезно откриване на вените приинжектиране.

За последен път в отделението е правен ремонт и е подменяна легловата база през далечната 1974 г. Това е единственото специализирано отделение в страната за диагностика, активно лечение и ранна рехабилитация на лица с ограничени и обширни изгаряния и измръзвания. В него се лекуват и проследяват близо 90 % от децата с изгаряния в страната. Не малка част от тях са с дълбоки изгаряния и лечението им продължава с месеци. Затова и наличието на съвременни легла е ключов момент от общото лечение.

Дарението не е единственото на ЛК „София Витоша” към „Н.И.Пирогов“. Преди години клубът дари кувьоз за Детска клиника по анестезиология и реанимация, а миналата година зарадваха децата с голям телевизор и 50 детски книжки за създаване на детска библиотека към отделението.

Лайънс клуб „София Витоша“ е сред водещите благотворителни организации в България. Сред приоритетите им са превенцията и борбата с очните заболявания, глухотата, диабета, наркоманията, онко заболявания, а също и работа с деца и младежи в областта на културата, науката и образованието. Създаден преди 10 години, общата стойност на дарените от клуба средства надхвърлят 1 000 000лева.