Прокуратурата пак не откри нарушение в дейността на проф. Николай Петров като шеф на ВМА

Бившият здравен министър проф. Николай Петров е невинен по обвиненията в злоупотреби с обществени поръчки по времето, когато е бил директор на Военномедицинска академия (ВМА). Това установи втората прокурорска проверка, назначена след отказ на Военоапелативната прокуратура да повдигне обвинение по одитен доклад за управлението на ВМА, оповестен през май тази година. Второто заключение на практика потвърждава първото и сваля отговорността от проф. Петров.

Междувременно той подаде оставка като здравен министър, а Народното събрание гласува мястото му да заеме Кирил Ананиев.

Проверката на Военноапелативната прокуратура потвърждава отказа за образуване на разследване, но констатира, че проверката е била „непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател.Поради това прокурор от Военноапелативна прокуратура е извършил допълнителна лична проверка, в хода на която са изискани относими документи и са снети обяснения от различни длъжностни лица. Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА“, съобщават от държавното обвинение.
Все пак прокуратурата е открила процедурни нарушения по обществените поръчки,които подлежат на административно-наказателна отговорност. Те касаят условията за участие в процедурата и ще бъдат проверени от Агенцията за държавна и финансова инспекция. Органът вече разполага с препис от проверката и е сезиран, допълват още от прокуратурата.