След Брекзит – българите без визи във Великобритания

След Брекзит българите и гражданите на 27-те страни, членки на ЕС, ще пътуват до Великобритания без визи. Тази увереност изрази посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс. По думите й, българите, които вече живеят или учат във Великобритания, ще получат статут на постоянно пребиваващи граждани.

„Великобритания има договореност с много държави в света за безвизов режим. Не смятам, че ще наложим визи на най-близките си приятели в Европа“, коментира посланик Хопкинс.
След Брекзит, който ще се случи през 2019 г., ще има двугодишен период, в който Великобритания ще реши в кои сектори и отрасли ще нужда от имигранти от Европа, подчерта още Ема Хопкинс.
„Много ценим хората, които идват да учат в страната ни и допринасят за развитието на икономиката ни. Нашата цел е при придобиването на този статут той да важи дори при връщането в България за определено време. Надяваме се от Европейския съюз да се съгласят с това наше предложение“, обясни тя.

Посланикът на Обединеното кралство присъства на годишната възпоменателна церемония, която се провежда ежегодно в Пловдив в памет на всички британски военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба за родината по време на Първата световна война.

Снимка :
Pixabay