БСП иска министерски оставки, има условия за да каже „Да“ за приватизацията

Ще поискаме главният прокурор да бъде изслушен в правната комисия по темата за разследването на приватизационните сделки. Ще го попитаме няколко върпоса – колко досъдебни производства са образувани по тази тема, колко са стигнали до финал, колко време ще отнеме на прокуратурата да се занимава наново с тези разследвания. Няма да пропуснем да питаме и за делата за днешната корупция. Оставаме отворени към другите политически сили за този разговор – целият преход на масата и вън мутрите от управлението на държавата. Това каза на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова. „Личното ми участие в приватизацията е едно. Оставам учудена от темата за „Техноимпекс“. Тази сделка е проверявана три пъти, няма проблем да бъде проверена и четвърти път. Аз съм насреща. С мен нямат проблем, но аз искам да разговаряме и по другите теми – за масовата приватизация, за общинските сделки през последните години. Да му мислят тези, на които предстоят първи проверки, защото докато Борисов беше кмет, не е разследвана нито една сделка“, обяви Нинова. Ще настояваме и Бойко Борисов да се яви в парламента, за да обясни кои наркотрафиканти стоят в НС. Ще подкрепим ГЕРБ, ако седнат да разговарят по всички теми на прехода. В тези теми влиза и приватизацията. Не съм против разследването на приватизацията“, категорична беше тя.

БСП поиска оставките на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов заради филма на Елена Йончева за оградата на границата.

„По темата граница и филма на Елена Йончева – става дума не само за национална сигурност, но и за корупция. 200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно има свидетели, чухте свидетел. Служител, който говори за организирани канали за трафик. От БСП ще потърсят чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция“ от филма като свидетел за обективно разследване и носене не на отговорност за онова, което се видя и чу във филма“, заяви лидерът на БСП. Тя добави, че става дума за свидетелските показания за организиран трафик днес.

Депутатът от БСП представи новия си филм в понеделник. 20-минутното видео разказва за действията на управляващите при охраната на границата с Турция и поставя въпроса къде са отишли парите за изграждането на оградата.  „Свидетелят във филма на Елена Йончева говори за организиран трафик на хора, който е покровителстван от висшите етажи на властта. Това е страшно. Точно поради тази причина ще поискаме оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев.