Премиерът Борисов обсъди сътрудничеството с ЕБВР с вицепрезидента на банката Пиер Хелброн

Доброто сътрудничество между България и Европейската банка за възстановяване и развитие и потенциалът за бъдещо сътрудничество бяха обсъдени на среща на министър-председателя Бойко Борисов с вицепрезидента на ЕБВР Пиер Хелброн.

Хелброн отбеляза ръста на българската икономика, на инвестициите и на потреблението, които са отчетени в последния анализ на банката. Според премиера Борисов по отношение на макроикономическите показатели страната ни е предвидима, тъй като залага на фискалната дисциплина и консолидацията на разходите. Той посочи, че основните инвестиции са в сектори, които генерират растеж, като образование и инфраструктура. Политиката на правителството е насочена към подобряване на бизнес средата чрез реформа на административното обслужване, поддържане на ниски данъци и борба с данъчните измами и контрабандата, каза Борисов.

В допълнение към двустранното сътрудничество, българският премиер постави акцент и върху интеграцията на Западните Балкани, особено в областта на инфраструктурните проекти, газовата, транспортната и цифровата свързаност. Бойко Борисов прие поканата на президента на ЕБВР сър Сума Чакрабарти да участва в откриването на срещата на ЕБВР за инвестиции в Западните Балкани през февруари 2018 г. в Лондон.

На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, както и Шарлът Ру, управляващ директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа, и Лариса Манастърли, директор за България на банката.

Снимка :
МС