проф. Донка Байкова: Боядисаните мандарини могат да предизвикат алергии

Боядисаните мандарини, които предлагат в големите търговски вериги могат да предизвикат алергии при децата, предупреди в ефира на БНТ проф. Донка Байкова – специалист по хранене и диететика. Част от тези оцветители са от синтетичен произход рискови са както за поява на свръхвъзбудимост при децата, от поява на кожни обриви или астматични пристъпи – бронхити“, обясни проф.Байкова.

Целта на боядисаните мандарини е да изглеждат сочни и оранжеви, боядисват ръцете и при измиване се отмива целия цвят на плода. Те се предлагат в големите търговски вериги.

От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че боядисването на цитруси не е забранено, но повърхностната обработка може да се извършва само с определени вещества.

От агенцията твърдят, че те са напълно безвредни, тъй като представляват цветни восъци и гланциращи агенти с органичен произход, които не проникват под кората на плода. Съветът на професор Байкова е все пак е плодовете да се измиват със сапун и четка и тогава да се консумират.“

Тя посъветва плодовете да се измиват със сапун и четка и след това да се консумират.