Тереза Май с критики към Русия

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че правителството ще спази ангажимента си да защитава Европа след Брекзит, и обвини Русия във военна агресия и намеса в избори, предаде Ройтерс. Мей каза, че Великобритания ще продължи да оказва помощ на страни, които са жертва на агресия. „Великобритания ще остане безусловно ангажирана с поддържането на сигурността на Европа“, заяви тя в реч в Лондон. „Всестранното ново икономическо партньорство, което искаме, ще подсили общия ни ангажимент към отворените икономики и свободните общества пред лицето на тези, които искат да ги подкопаят“, каза Мей.

Тя обвини Русия, че разпалва насилие в Източна Украйна, нарушава въздушното пространство на държави в Европа и провежда кампания за кибератаки, съобщава Дарик. За пример Мей даде намеса в избори и извършване на хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и германския парламент, а също така обвини руските държавни медии, че разпространяват фалшиви истории и обработени с фотошоп изображения с цел подкопаване на западните институции. И още тя каза, че британското правителство работи за реформиране на НАТО, така че алиансът да е в по-добра позиция да противодейства на руската враждебност, и засилва военната и икономическата подкрепа за Украйна. „Ще предприемем необходимите мерки, за да противодействаме на руската дейност“, заяви Мей.

Тереза Мей настоява за по-добри отношения с Русия, ако Москва работи за насърчаване на мира. „Русия може да избере този различен път и се надявам, че един ден ще го направи“, заяви Мей. „Но докато Русия не направи това, ние ще действаме заедно, за да защитаваме нашите интереси и международния ред, от който зависят те“, каза тя.
Мей определи Русия като главната страна, която се опитва да подкопае международната система от правила и обвини руския президент Владимир Путин, че „се стреми да превърне информацията в оръжие“, посочват ТАСС и Асошиейтед прес. Същевременно Мей каза, че не иска връщане към Студената война или „състояние на вечно противопоставяне“.
„В това време, когато трябва да сме бдителни, ние също така искаме взаимодействие и именно затова в близките месеци външният министър (на Великобритания Борис Джонсън) ще посети Москва“, съобщи Мей.

Снимка :
BBC