Главчев изгони Нинова от едно заседание на Парламента, БСП му поискаха оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше изгонена от едно пленарно заседание, докато четеше от трибуната на парламента декларация. Причината, поради която председателят на Народното събрание Димитър Главчев изгони Нинова, е оскърбяване на Народното събрание и членове на Министерския съвет. До скандала се стигна, след като от БСП поискаха изслушване на премиера Бойко Борисов заради думите му, че депутати са замесени в наркотрафик. Предложението не беше прието след гласуване и тогава лидерът на БСП поиска думата за декларация. В изказването си Корнелия Нинова отправи провокативни и обидни реплики към депутатите от ГЕРБ и председателят на парламента й отне думата. Нинова отказа да напусне парламентарната трибуна и се стигна до суматоха в пленарната зала.

Заради безредици в залата беше отстранен за две поредни заседания на парламента и червеният депутат Антон Кутев. Нинова и БСП отказаха да освободят парламентарната трибуна и да напуснат залата, заради което Димитър Главчев прекъсна заседанието и свика извънреден Председателски съвет, в който БСП не участва. На гърба на съвета от БСП направиха изявление, по време на което поискаха оставката на Главчев, защото цензурирал опозицията.

След Председателския съвет председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че оставката на парламентарния шеф не стои на дневен ред нито в ГЕРБ. нито в управляващото мнозинство. Според Цветанов, ако от БСП направят официално искане за отмяна на наложените наказания, Председателският съвет щял да се събере отново, а Главчев бил склонен да преразгледа решението си. Шефът на депутатите от ГЕРБ коментира още, че БСП умишлено провокира напрежение и скандали в парламента, за да дискредитира управляващото мнозинство и страната.

В крайна сметка от БСП не внесоха официално искане за отмяна на наложените наказания на Нинова и Кутев.

 

Снимка :
ТВ Европа