Границата между Ирландия и Вликобритания може да стопира преговорите за Брекзит

Ирландия не е готова да приеме преговорите с Великобритания за напускане на Европейския съюз да преминат в следващата втора фаза идния месец, обяви външният министър на страната Саймън Коувни, цитиран от „Ройтерс“. „Да, всички искаме да преминем към втората фаза на преговорите за Брекзит, но сега не се намираме в ситуация, която да ни позволява това,“ обясни той.

„Има много сериозни проблеми, особено свързани с границата, между Великобритания и Ирландия, които трябва да се изяснят,“ добави преди среща с британския си колега Борис Джонсън. Освен това промяната в оношенията между ЕС , в частност Ирландия, и Великобритания би изисквала по-дълъг преходен период – „по-скоро четири или пет години, вместо две.
„Не виждаме как можем да избегнем твърда граница,“ каза още той. Така първият ирландски дипломат взе страна в принципния спор между Лондон и Брюксел за това дали преговорите за бъдещите търговски отношения на Обединеното кралство със съюза могат да започнат паралелно с тези за напускането, или трябва първо да се уточнят най-важните въпроси, свързани с финансовите задължения на Лондон.

За Великобритания е важно да даде начало на бъдещите търговски преговори до края на годината, за да даде сигурност на бизнеса преди планираното напускане през март 2019 г.

Ирландия и Европейската комисия предложиха Северна Ирландия да остане част от единния европейски пазар и митническия съюз и така на практика да се създаде „специална икономическа зона“ във Великобритания, но това предложение за момента не е прието от Лондон.

Снимка :
Pixabay