Министър Захариева разговаря с жените-посланици в България

кредитираните в България жени – посланици поздравиха заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева за активната й външна политика.

„Вие не само сте от малкото жени министри на външните работи в света, но и от малкото дами в попрището на дипломацията“, посочиха те. „Не бива да се прави разлика между мъже и жени политици или дипломати, защото така изпадаме в другата крайност“, каза от своя страна министър Захариева. Според нея хората трябва да се оценяват по качествата им.

Министър Захариева се срещна с дамите, ръководители на дипломатическите представителства на Азербайджан, Бразилия, Великобритания Виетнам, Индия, Израел, Република Южна Африка, САЩ, Унгария и Финландия. Те се събраха на чаша чай по покана на посланика на Обединеното кралство Ема Хопкинс в нейната резиденция.

По време на неформалната среща Екатерина Захариева запозна събеседничките си с приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Първият ни дипломат посочи, че реалната европейска перспектива за хората, и особено младите, от региона, е основна цел на българското правителство не само по време на Председателството, но и като стратегически приоритет на външната политика на България.

Дамите обсъдиха и въпроса за бежанската криза. Те се обединиха около мнението, че е необходимо ЕС да работи за предотвратяване на причините, които тласкат към Съюза хора, търсещи убежище.

Снимка :
МВнР