След оставката – Нинова е доволна, Марешки ще се върне, когато Иво Христов, който определи избирателите като дебили, подаде оставка

След оставката на Димитър Главчев като председател на Народното събрание депутите от БСП се върнах в пленарната зала. БСП и ДПС внесоха искане за отстраняването на Главчев като председател на Народното събрание, след като в сряда той отстрани от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова по време на нейно изказване. Очакванията бяха искането на опозицията да бъде отхвърлено днес, но след заседание на председателския съвет на парламента с участието на премиера Бойко Борисов тази сутрин Главчев обяви, че се оттегля от поста в името на мира.

„Решението на Главчев е неизбежно и правилно, но и горчив урок за цялата политическа класа“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че високо оценяват личния акт на Главчев. Той призова следващият председател на Народното събрание да е на нивото, на което се изисква да бъде. Според Карадайъ основна грижа на председателя на парламента е да работи за авторитета на институцията, но и срещу ксенофобията.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че парламентарната му група няма да участва в заседанията на Народното събрание до напускането на червения депутат проф. Иво Христов заради определението му, че 80% от българите са дебили. Лидерът на „Воля“ каза, че в парламента има двоен аршин и поиска оставката на червения депутат. „На вас харесва ли ви някой ваш колега да ви нарича 80% дебили?“, попита Марешки народните представители.

„Воля“ няма да участва в нито едно заседание, докато Иво Христов не си подаде оставката. Ние от „Воля“ никога няма да си позволим да обиждаме нито един гражданин“, каза още Марешки.