Марешки обединител на синьото пространство

В дясното синьо пространство от неделя има нова заявка за лидерство, съобщава новини.бг. Партия „Воля“ се обяви за обединител на дясното. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки подписа споразумение за партньорство с председателя на Българската социалдемократическа партия Йордан Нихризов.

Марешки обяви това като първа стъпка за обединение в дясно, където единствен център била неговата партия. След изборния провал и последвалото неколкомесечно затишие в последните дни десните отново напомниха за себе си. Първо с критики към бившия си коалиционен партньор – ГЕРБ, заради идеята за промяна в Конституцията и отрицанието на приватизацията и за всичко останало. През уикенда поднесоха нова порция изненади с поредното преформатиране към прясно създадения съюз ДСБ между и „Да, България“ пожела да се присъедини и БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев. Новината анонсира лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, като по този начин засенчи собствения си форум за европейски десни перспективи пред България.

От думите на Николай Ненчев стана ясно, че поредната раздяла в дясно отново е в името на обединение в дясно: „Политическото ръководство взе решение съвместно с „Да, България“, ДСБ, „Зелените“ и ДЕОС да изгради траен и устойчив политически съюз. Благодарим на всички колеги от РБ и продължаваме да работим за това демократичната общност да бъде единна“. Един от големите проблеми на българската политика е имитацията. Това отбеляза в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР ген. Атанас Атанасов, председател на ДСБ: „В тази дейност много хора се опитват да имитират нещо, което не могат да изиграят истински. Не знам защо господин Марешки счита, че партията му е дясна. Дълги години гледаме на българския политически терен имитацията на ГЕРБ, че са дясна партия. Вижте бюджета, вижте законопроектите в НС и ще видите, че това е имитация на дясното“.