Преговорите за коалиция в Германия се провалиха

Преговорите за сформиране на коалиционен кабинет, който да оглави Ангела Меркел се провалиха, предават световните агенции. Това се случи, след като Партията на Свободните демократи (FDP) неочаквано се е оттеглила от продължилите повече от четири седмици преговори с консервативния блок на Меркел и със Зелените, посочвайки като причина непреодолими различия.

„Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси. По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо“, каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер. Спред него  за съставянето н аобщо правителство са необходими общи позиции и взаимно доверие, а такива липсват. Основните спорни проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва „Ройтерс“.
Ангела Меркел съобщи, че постигането на коалционно споразумение е било н акосъм. При така стеклите се обстоятелства обаче, Меркел заяви, че ще остане като изпълняваща длъжността канцлер и ще се консултира с президента Франк-Валтер Щайнмайер как да продължи. „Днес е ден за дълбоки разсъждения за това как да продължим напред в Германия“, заяви Меркел пред репортери. „Като канцлер аз ще направя всички възможно, за да гарантирам, че тази страна е добре управлявана в предстоящите седмици“, допълни тя.

Проучвателните разговори попаднаха в задънена улица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., посочва „Франс прес“. Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва „Франс прес“.

Социалдемократите, сегашният коалиционен партньор на Меркел и втората по големина партия след изборите, отхвърлиха варианта за повторна коалиция с консерваторите, които спечелиха вота, но останаха с по-малко места. Основните партии се опасяват, че ако се стигне до нови избори, Алтернатива за Германия, ще спечели повече от близо тринайсетте процента, благодарение на които за пръв път успя да влезне в парламента като трета по големина партия.

Провалът на преговорите оставя Германия пред избора на две безпрецедентни за следвоенното управление на страната решения: или Меркел формира правителство на малцинството, или президентът свиква нови избори.