Каракачанов: Конфронтацията е безсмислена, БСП да спрат да се оплакват идва Председателството

„Винаги съм определял като грешка тази безсмислена конфронтация и винаги съм призовавал да се спре това, защото се губи много енергия. Политическите партии всяват разделение в обществото. 28 години ние сме единственото общество, което е толкова поляризирано, а това е изкуствено направено. Да излизаш с крайна конфронтация – какво печелиш с това? Не може при всяка една остра атака да се постъпва по този начин, затова бях против тази оставка“,  каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Коментарът му идва по повод политическите страсти в парламента, довели до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. 28 години ние сме единственото общество, което е толкова поляризирано.

Това се прави изкуствено, няма проблеми в работата на управляващата коалиция. Разбирам желанието на БСП и ДПС да се домогнат до властта, но не може винаги това да е с подобна остра конфронтация, съобщава новини.бг. На конфронтацията трябва да се отговаря не с конфронтация или с крайни отстъпки, а с отношение към проблемите, които трябва да бъдат решени, посочи Каракачанов.

Министърът на отбраната призова БСП да спре с клеветите по адрес на България.

Той подчерта, че в управляващата коалиция няма напрежение. Почти всяка седмица има политически съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти, няма конфронтация, добави вицепремиерът. Право на ДПС е да иска излизането на Обединените патриоти от властта, за да се намърдат отново те там, но нека да спрат да клеветят България в Европа. Трябва да имаш малко достойнство. Аз също мога да говоря по подобен начин – че те са виновни за това, че циганското население у нас се приучи да не работи, а само да ползва социални помощи, че го научи са не си плаща сметките. ДПС са тези, които от години разделят обществото заради партийния си интерес, посочи Каракачанов. Той коментира и критиките на опозицията към оградата по границата. Случва се оградата да бъде премината – това се случваше дори и при Берлинската стена. Тя беше бетонна, отгоре имаше бодлива тел, имаше граничари с кучета, които стреляха на месо, но въпреки това се случваше да бъде преминавана. Няма нещо, което да не може да бъде разбито частично в даден момент, но веднага след това се вземат мерки и пораженията се поправят. Каквото и да говорим, тази ограда спаси България от голямо нашествие, каквото беше започнало през 2013-2014 г. Някъде може някой да подпкопае оградата, някой да я прескочи, но ще го направят един-двама-петима, няма да го направят 5000 или 50 0000 души, заяви министърът на отбраната. Той уточни, че оградата се поддържа от фирмите, които са я изградили. Проблеми като това, че видеонаблюдението трябва да бъде по-адекватно, се решават в движение, добави Каракачанов. Военният министър поясни, че проектът за бронирана машина за Сухопътни войски предстои да бъде внесен в Министерски съвет. Има 5-6 чужди фирми, които проявяват интерес бронираната машина да се изгради в България с едно съвместно участие. Това е и нашето желание – тези проекти да са с максимално българско участие, за да могат парите да се въртят в българската икономика. Проектът е на стойност 1, 2 млрд. лв., разсрочени в 10-годишен период, каза Красимир Каракачанов. Той заяви, че предстои да бъдат изпратени оферти за новия изтребител и на други фирми, освен на Ф-16, Грипен и Юрофайтер. Има още възможности – защо да не говорим и за Ф-18. Ф-16 и Ф-18 са различни фирми. В същото време тече проектът за ремонт на МиГ-овете. Движим ги тези неща. Не искам да кажа конкретен срок кога ще бъде избран доставчикът на изтребителя, но амбицията ни е това да стане по най-бързия начин, каза още Красимир Каракачанов.