Министър Лиляна Павлова: България ще търси диалог и консенсус

България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус. Това заяви министър Лиляна Павлова, която представи приоритетите на Българското председателство пред президента на Европейския парламент Антонио Таяни и председателите на политическите партии в ЕП. Посещението на делегацията в София е първото събитие на високо равнище от Българското председателство, което започва през януари 2018 г. Представителите на ЕП се срещнаха с българското правителство.
Приоритетите на България са част от общоевропейския дневен ред – бъдещето на Европа и младите хора; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност; дигитална икономика.
„Поставили сме си за цел да отговорим на нуждите на гражданите на Европа – повече сигурност, повече стабилност, повече солидарност. Ключът към успеха е единството и затова нашето послание е „Съединението прави силата“, каза министър Лиляна Павлова. И допълни: „Отчитаме ролята на Европейския парламент и се надяваме с помощта на президента Антонио Таяни и лидерите на политическите партии в ЕП по време на Българското председателство да вземем важни решения. Заместник-министърът за Българското председателство Моника Панайотова ще бъде в Европейския парламент по време на цялото председателство, за да имаме пряка връзка с представителите на европейските граждани.
По време на срещата лидерите на осемте политически групи в европарламента задаваха въпроси към българския премиер и министри за миграцията, борбата с тероризма, защитата на външните граници, за икономическия растеж с акцент върху цифровизацията, за зелената икономика. Обсъдена беше и ситуацията в Близкия Изток и Африка, отношенията с Турция, европейската перспектива и свързаността на страните от Западните Балкани помежду им и с Европа.
„Удовлетворени сме от началото на нашата съвместна работа, която ще продължи и през следващите шест месеца. Общата цел е да дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани“, заяви президентът на ЕП Антонио Таяни на съвместната си пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.
„Ние не си поставяме огромни цели като председател на Съвета на Европейския съюз. Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора в този регион. Това, което не носи никакъв риск, е инфраструктурата – не само пътища, пристанища и ЖП линии, но и образование и дигитализация“, коментира Борисов.