Държавният глава удостои с висшето офицерско звание „бригаден генерал“ шефа на ВМА Венцислав Мутафчийски

Президентът Румен Радев връчи днес генералските пагони на началника на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Припомняме, проф. Мутафчийски пое официално поста в началото на този месец, съобщава скенер.нюз.

„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили с особено удовлетворение изпълнявам конституционното си задължение да връча пагони за висше офицерско звание на достоен български офицер. Уважаеми господин бригаден генерал, това е акт на признателност и висока оценка за Вашия професионализъм и отдаденост на военната медицина. Вярвам, че с Вашите професионални, организаторски и лидерски качества ще продължите да допринасяте за утвърждаването на ВМА като реномирано, модерно и ефективно здравно заведение. Вярвам, че ще допринесете за запазване дългогодишните традиции на ВМА и ще продължат да се развиват“, заяви по време на церемонията държавният глава.

„Уверен съм, че знанията и експертизата, натрупани от Вас на лидерски позиции, ще бъдат гарант за издигане на авторитета на ВМА. Очаквам, че в ролята си на началник и под Ваше ръководство, ВМА ще бъде образец за качествени медицински услуги, прозрачност на решенията и финансова ефикасност. Искам да Ви поздравя с новото звание, с новата длъжност и да Ви пожелая много здраве, много сили и упоритост, за да може да реализирате своята визия за по-нататъшно развитие на ВМА. Тя да продължава да бъде и средище за развитие на наука и за подготовка на млади кадри“, посочи още Румен Радев.

На заръките на президента проф. Мутафчийски отговори със: „Служа на република България“. И обеща да не позволи да се опетни името на ВМА, името на медиците, неговото и това на семейство му, на президента и на министъра на отбраната.

„Благодаря Ви за доверието, съзнавам отговорността, която поемам. Едва ли има по-вълнуващ момент в кариерата на един офицер от Българската армия от това да бъде удостоен с висше офицерско звание и да бъде назначен за началник на една от най-престижните институции в Република България, а именно ВМА. Девизът на ВМА е:„Ние сме толкова големи, защото стоим на раменете на нашите предшественици и затова виждаме надалеч!“ В този девиз е заключена основата на управлението на ВМА. Първо, това е приемственост“, заяви в словото си бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски.

„Гледайки снимките на предишните началници на ВМА, виждам какви достойни хора са били и колко смазваща отговорност стои пред мен да не опетня нито тяхната памет, нито това, което са успели да съградят и да превърнат ВМА в институция, високотехнологична болница, която е референтна за българското здравеопазване и неизменна част от националната сигурност. В управлението на тази болница трябва да се гледа напред, да се надгражда. В това надграждане не е достатъчно командирът да бъде само командир, а да печели съмишленици, увлечени в добрите идеи“, добави началникът на ВМА.

Снимка :
Facebook