МВР съветва какво да правим при обилни снеговалежи

Министерството на вътрешните работи информира за съветите на експертите за основни правила на действие при динамична метеорологична прогноза.
В съобщение на ведомството се отбелязва, че през следващите дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления.
През следващото денонощие синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. На много места валежите ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток, с него ще продължи да нахлува студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще са без съществен дневен ход, от минус 9 до минус 7 градуса в Западна и Централна България до 0 – 5 градуса на места в югозападните райони и по Черноморието.
Червен код за снеговалежи и силен вятър е обявен е обявен за Смолянска и Кърджалийска области за 26 февруари. За същия ден за девет области в източната част на страната е обявен оранжев код за снеговалежи и силен вятър. За осем области в Северна България е обявен оранжев код за студ и снеговалежи за понеделник. За останалата част на страната е обявен оранжев код за снеговалежи в понеделник, показва справка в сайта на НИМХ-БАН.
Ето защо от МВР съветват:
– Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

– Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

– Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

– Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

– Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112.

– В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

– Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

– Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването – спрете в най-близкото населено място.

– Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи.

– Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
– Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

При силен вятър и смерч

– Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;

– Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;

– Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

– Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

– Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.