Цвета Караянчева: Теменужка Петкова беше добър министър, не съм съгласна с оставката й

Когато си в ръководството на Народното събрание, имаш ангажимент да бъдеш арбитър. По-притеснителното е, че позицията на Жаблянов като че ли е позиция на партията му. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов.

По времето на Миков и Станишев БСП се движеше в социалдемократична посока, но сега като че ли социалистите загърбват европейските демократични ценности, добави Караянчева. БСП във всеки един момент търси сензация, от всяко едно нещо се прави огромен скандал, за да може да се измести фокуса от председателството. Защото това дали председателството ще бъде успешно или не, ще бъде аргумент за работата на правителството. Успешното председателство е удар по опозицията – а то наистина е успешно. В Европа България я приемат като равна, говори се с уважение и респект. Доходите растат, безработицата намалява, в икономиката има ръст. Опозицията обаче не признава тези показатели, а постоянно търси скандали, посочи Цвета Караянчева.

По думите й няма напрежение в управляващата коалиция. Сигурно и занапред ще има сблъсъци и диаметрално противоположни точки, но това не значи, че има напрежение в управляващата коалиция. Всяка седмица има среща на ръководствата на партиите от управляващата коалиция, на която ясно се казват позициите, каза председателят на парламента.

Право на президента е да налага вето и той се възползва от това непрекъснато. Мисля обаче, че когато ветото се налага толкова често, то девалвира – не може толкова често да се налага вето, заяви Цвета Караянчева.

Очаква се съветът на управляващата коалиция да се събере в сряда или четвъртък, за да обсъди номинацията за нов енергиен министър, съобщи парламентарният шеф. Караянчева не разкри името на наследника на Теменужка Петкова, която подаде оставка, заради дългогодишното си приятелство със собственичката на фирмата, която купува активите на ЧЕЗ. Може би Теменужка Петкова иска да премахне всякакви съмнения за нейно участие в тази сделка и така е решила. Аз не бих се съгласила с тази оставка. Много добър министър е. От 800 милиона лева в сектора загуба, тя направи така че да има печалба. С председателя на енергийната комисия Делян Добрев работеха в много добър синхрон, каза Караянчева.

Снимка :
Архив