Новите линейки идват в края на годината

Първата партида с нови линейки, които страната ни ще поръча с евросредства, ще бъдат доставени до края на настоящата година. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол. Той опроверга предшественика си проф. Николай Петров, който беше категоричен, че новите коли на центровете за спешна помощ в страната не могат да бъдат поръчани преди края на следващата 2019 година.
В момента екипът на министерството подготвя документацията по обществената поръчка за доставката на 400 чисто нови линейки. Те са част от мащабния поект за модернизиране на спешната помощ в страната, който ще бъде финансиран със 163 млн. лв. по проект „Регионална здравна инфраструктура“ на оперативната програма „Региони в растеж“. Процедурата стартира в началото на декември миналата година, а всички спецификации по обществените поръчки минават съгласувателна процедура в министерствата и ще бъдат обявени в най-кратки срокове, обяви министър Ананиев.
Той се съгласи, че колите на мобилните екипи в системата на спешната помощ са амортизирани, защото са закупени в периода 2007-2009 година. Само 54 линейки от наличните близо 400 в автопарка на ЦСМП са по-нови, защото са доставени в началото на 2016-а. Въпреки това в министерството не са получавани сигнали от центрове, които не могат да осъществяват дейността си, заради липса на линейки. Броят на колите и оборудването в тях е напълно достатъчен, увери министър Ананиев.
В отговор на друг от въпросите в парламентарния контрол той обяви още, че министерството обмисля варианта да осигури нов вид застрахователна защита за лекарите и медицинския персонал в болниците. Разработват се полици за вредите, които докторите могат да нанесат на пациента поради факта, че работят при лоши условия на труд.
Имат се предвид всички случаи, при които липсва дадена апаратура, персонал или финансиране, за да се покрият определени изисквания (без да се включват изискванията на медицинските стандарти, тъй като те са задължителни). Сега персоналът в болниците се застрахова само за вредите, които може да нанесе поради непредпазливост, уточни министър Ананиев. По думите му параметрите на новите застраховки ще бъдат подробно описани в наредба на Министерсвото на здравеопазването.