Ученически Европейски съвет стартира във Варна под патронажа на евродепутата Емил Радев

Под патронажа на евродепутата Емил Радев във Варна се провежда първата по рода си симулация на работата на Европейския съвет. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В инициативата участват 28 варненски ученици, избрани след конкурс за есе, посветен на Бялата книга за бъдещето на Европа.

Тази тема е и във фокуса на самата симулация, в рамките на която учениците влизат в ролята на държавните и правителствените ръководители на страните – членки на ЕС, като отстояват позиции и вземат стратегически решения.

Целта е, пресъздавайки заседанията на органа, който определя цялостната политическа насока и приоритетите на ЕС, младежите да обогатят знанията си за Европа и да развият уменията си за преговори и за екипна работа. Симулацията „Ученически Европейски съвет 2018” се организира от сдружение „БЕТА България“ и Model European Union Sofia, в партньорство с Представителството на Европейската Комисия у нас и варненската Първа езикова гимназия, която е домакин на инициативата.

Евродепутатът Емил Радев откри събитието в учителската стая на Първа езикова гимназия.

Над 60 ученици заявиха желание да участват в инициативата, като се включиха в обявения конкурс за есе. От тях в съответствие с модела на работа на Европейския съвет бяха избрани 28 младежи. Всички останали са поканени да наблюдават симулацията, която ще се проведе под напътствията на професионален екип, определен от организаторите.