Ангела Меркел отново е канцлер на Германия

С 365 гласа „за“ от 688 гласували Ангела Меркел беше избрана за четвърти мандат като канцлер на Германия. С таен вот Бундестагът избра новия канцлер и кабинет на Германия, съобщи БНР.

170 дни след парламентарните избори Германия най-накрая ще има ново правителство. Това стана възможно след подписването в понеделник на коалиционния договор между консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шолц.

Опитите за съставяне на нов кабинет, четвърти по ред под ръководството на Ангела Меркел, преминаха през неуспешни преговори на канцлера с либералите и зелените и сериозни изпитания за социалдемократите, които едва след допитване до партийните членове, решиха да подновят голямата коалиция в Берлин.

Вицеканцлер в четвъртия кабинет на Меркел ще бъде финансовият министър Олаф Шолц – новият председател на социалдемократите, който обеща да продължи политиката на строга финансова дисциплина на своя предшественик Шойбле. Новият вътрешен министър от Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер вече даде заявка, че ще следва рестриктивна политика спрямо мигрантите, а Германия ще репатрира всички, които нямат основание за искане на закрила в страната.