Здравно министерство иска от фармабизнеса допълнителни отстъпки за лекарствата, а от директорите на държавните болници – да изписват по-евтини

Министерството на здравеопазването (МЗ) е поискало от фармабизнеса допълнителни отстъпки за лекарствата, а от директорите на държавните и общинските болници – да изписват по-евтини онкопрепарати. Това е станало на тайни срещи с бизнеса и болничните шефове миналата седмица, научи Скенер.нюз. Разговорите обаче не са довели до резултат, а решение как да се намалят разходите на касата за медикаменти така и не е намерено.

Според стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 26 февруари, поне 85 млн. лева ще е преразходът на фонда за лекарства през тази година. И това са сметките едва през март. По думите на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков се очаква до 5% ръст, което означава 50 млн. лева плюс 35 млн. лева за новите молекули.

„Имаме само един изход – да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че ако уважаемата компания, която предлага новата молекула, вътре пише какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем. Това ниво обикновено е най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата, се връща обратно в касата, за да може да покрие други неща“, обяснява д-р Пенков пред надзорниците. Той обаче признава, че все още не е ясен начинът, по който ще се проследява резултатът. Според зам.-министъра това трябва да е система, която отчита определен тип показатели, с които са съгласни и индустрията, и касата. „Но показатели, с които не може да се излъже и те трябва да се въведат още сега, а ефектът от това ще е и чисто психологически и много възпиращ“, категоричен е Пенков.

„Аз, честно казано, за тази година съм най-притеснена в момента за лекарствата – това, което предстои да се случи, защото няма никаква тенденция на този етап да има по-ниски разходи или да се задържат разходите на ниво миналата година за лекарствата в болниците“, признава и другият зам.-министър Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет на НЗОК. По думите й, ако трябва ще бъде изпратен контрол във всяка болница, която изписва и назначава онколекарства.

Снимка :
Pixabay