Прокуратурата погва 7 болници, сред тях и „Пирогов“

Прокуратурата влиза в няколко болници в страната, една от които „Пирогов“, заради безстопанственост в управлението им. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с извършена проверка за финансовото състояние на болничните заведения.
Днес прокуратурата е образувала досъдебно производство за безстопанственост в „Пирогов”. Оказва се, че нарушенията са започнали през 2010 г., още при предишните ръководства, като те се изразяват в сключване на незаконни договори, както и договори за отдаване на апаратура под наем.
По същата причина разследвания започват и в болниците в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали и Ловеч. И шестте лечебни заведения са пред фалит, категорична е Румяна Арнаудова.
По сигнал на ДАНС е бил задържан директорът на ловешката здравноосигурителна каса, срещу когото ще започне разследване. Той е задържан, защото сключил незаконен договор с частна болница, с което ощетил здравноосигурителната институция с 1 млн. лева, обяви Арнаудова.Според информацията до момента през есента на миналата година той е сключил неизгоден договор с частна болница, в следствие на което само за три месеца е ощетил местната каса с над 1 млн. лева, които са постъпили в частното лечебно заведение.
Всички разследвания ще се водят от Софийска градска прокуратура, като целта била да се елиминира възможността за връзки между болнични директори и местни прокурори.
Не е ясно защо нарушенията са започнали през 2010 г., но сигнал до разследващите органи не е бил подаден. До края на месеца Министерството на здравеопазването има задачата да изготви подробен доклад, който да включи повече по темата за всички болници у нас.

По късно говорителят на болницата Мария Пойразова съобщи пред медиите, че имат готовност да окажат пълно съдействие. „Към настоящия момент в болница „Пирогов“ не е постъпвала официална информация от страна на прокуратурата за провеждане на каквото и да било производство или проверка. В бъдеще, ако има такава, независимо от кой държавен орган се извършва тя, ние ще окажем абсолютно пълно съдействие на всеки държавен орган. , казаПойразова.

 

Снимка :
Архив