Учени намериха лек за слепотата

Британски и американски учени, работещи съвместно, съобщиха, че са извършили успешна операция за връщане на зрението на двама възрастни хора, засегнати от дегенеративно заболяване, водещо до слепота. Британските пациенти доброволци – мъж на 80 години и жена на около 60, са били засегнати от често срещано заболяване – макулна дегенерация, свързана с напредването на възрастта. Те са били подложени на уникална операция със стволови клетки, която е довела до връщане на зрението им, се съобщава в комюнике на болница „Мурфийлдс“ в Лондон, съобщи Skenr.news, позовавайки се на АФП и БГНЕС.

Болестта засяга много хора над 50 години и е една от честите причини за загуба на зрението. Учени от „Лондонски проект за лечение на слепота“ са използвали ембрионални стволови клетки, за да създадат тъкан, сходна на увредената част от ретината, която след това е била трансплантирана. Операцията е продължила около два часа при единия и един час при другия пациент.

Двамата доброволци са били наблюдавани в продължение на една година и са показали забележително подобрение на зрението. От невъзможност да четат дори с очила, те са постигнали капацитет за четене между 60 и 80 думи в минута с обикновени очила.

Снимка :
Pixabay