Израел потвърди, че е атакувал и разрушил ядрен обект в Сирия през 2007 г.

Израелската армия потвърди днес, че е атакувала и разрушила през 2007 г. предполагаем секретен ядрен реактор в съседна Сирия по време на светкавична въздушна операция, съобщи БТА, цитрайки АФП и АП.

Отдавна нямаше съмнение, че Израел стои зад дръзкия въздушен удар на вражеска територия, в района на Ал Кибар в провинция Дейр аз Зур, отбелязва АФП. Но за първи път тази страна открито поема отговорност за нападението, като публикува разсекретени документи по случая. „В нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. самолети на израелските ВВС удариха и разрушиха сирийски ядрен реактор в процес на изграждане“, се казва в комюнике на израелската армия.

„Реакторът беше почти завършен и операцията позволи да се премахне пораждаща се екзистенциална заплаха за Израел и целия регион“, отбелязва израелската армия.

Сирия винаги е отричала, че става дума за ядрен реактор. Но Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ заяви през 2011 г., че е „много вероятно“ атакуваният обект да е бил реактор, може би изграждан с помощта на Северна Корея. „Ядрен реактор в ръцете на Асад би имал сериозни последици за целия Близък Изток“, посочва израелската армия.

Разсекретените документи разкриват също, че операцията е била подготвяна в пълна тайна и че в нея са участвали четири изтребители Ф-15 и четири Ф-16.

Снимка :
Pixabay