Масирани проверки на пешеходни пътеки

В 28 области са проверени общо 13 891 пешеходни пътеки, обявиха по време на брифинг властите, това съобщи Новини. бг, предавайки съвместен брифинг на нлавния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Министрите обявиха резултатите от проверките на пешеходните пътеки на територията на цялата страна.

Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки. Такава инспекция в България се прави за първи път. „Не приемам и не насърчавам отговорността на институциите да се размива. Не бива да бъде поставен изобщо въпросът на каква цена се съхранява един човешки живот“, заяви Цацаров. „Проверката показва отчайващи дефицити като например липсващи пътни знаци, неправилно разположение на пешеходните пътеки, неправилна сигнализация“, каза той и определи като изключително срамен списъкът с общините, в които са констатирани най-много нарушения. Аз разчитам МРРБ, освен да състави регистър на пешеходните пътеки, в кратък срок да създаде промяна на нормативната наредба. МВР следва да използва всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да може стопаните на пътя да отстранят нарушенията в срок не по-късно от 30 юни 2018 година“, каза още главният прокурор.

Министър Радев заяви, че е редно наистина да не се размива отговорността за пешеходните пътеки.
Министър Николай Нанков пък заяви, че в 25% от общия брой пешеходни пътеки в страната са на рапубликанските пътища. Едва под 20% от тези пътеки отговарят на изискванията. При 65% пешеходните пътеки от републиканските пътища маркировката е изцяло заличена. В рамките на проверката се направи калкулация за превеждане на пътеките по републиканските пътища за въвеждането им в нормативите. Нужни са 3,700 милиона лева. Изготвен е график, съгласно указанията и предписанията, да се изготви регистър за пешеходните пътеки по републиканските пътища до 30 април 2018 година. Той ще бъде след това допълнен с пешеходни пътеки, които са в компетенциите на общинските съветници.

„След 30 юни 2018 година ще бъде направена нова проверка на пешеходните пътеки. Тя ще се извърши в населените места, където са извършени най – сериозни нарушения. Независимо кой какъв кмет е, той ще понесе отговорност, ако не е спазил изискванията“, съобщи още Сотир Цацаров. Не цветът обаче на пътеките е основният проблем независимо, че те Пазарджик са оранжеви, заяви той и припомни песента „оранжево небето, оранжево морето, оранжева тревата, оранжев и градът. Според него има пътеки, които са на изключително кратки разстояние една от друга и те са предпоставка точно за ПТП.