Никола Саркози: Животът ми се превърна в ад

Обвиненията, че моята кампания за президент е била финансирана от Либия, са безпочвени и животът ми се превърна в ад, заяви бившият френски държавен глава Никола Саркози, предаде Би Би Си.

Политикът, който бе начело на западноевропейската страна от 2007 до 2012 г., отхвърли твърденията, че е получил значителни парични потоци от бившия лидер на Джамахирията Муамар Кадафи за финансирането на кампанията си.

„Тези думи не са подкрепени с никакви доказателства. Обвиненията се базират върху думи на роднини на Кадафи и изказвания на бизнесмен със съмнителна репутация. Пред разследващите аз разобличих твърденията на Зияд Такедин. Той лъже“, категоричен бе Саркози на излизане от полицейски участък в парижкото предградие Нантер.

Експрезидентът на Франция бе разпитван два последователни дни във вързка с обвиненията за либийската сделка. Парижкото издание Медиапарт през пролетта на 2012 г. публикува документи, в които се посочва, че от Триполи на щаба на Саркози са били преведени 50 млн. евро. Такедин преди година и половина заяви, че през 2006-2007 г. лично е предавал куфарчета с пет милиона евро на един от най-близките сътрудници на Саркози – Клод Геан. След това бившият вътрешен министър в Париж бе осъден на две години затвор.

Синът на убития през 2011 г. либийски лидер Сейф ал Ислам Кадафи вчера заяви, че разполага с доказателствен материал за парични потоци от Триполи към западноевропейската държава.