Благовещение е!

Днес православната църква чества един от най-светлите си празници – Благовещение. На 25 март се възпоменава благата вест, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария – че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Това е едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото.

Празникът е утвърден от Православната църква през VII век. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38. Дева Мария, изпълнена с недоумение, поради свръхразумната тайна, разкрита й от Божия служител, със смирение и послушание изрекла думите: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думите ти“ (Лука 1:38). От този миг насетне неизказана радост изпълвала чистото сърце на девицата от Назарет. А когато нейният Син – Богочовекът Иисус Христос, страдал и умрял на Голготския кръст, тя, както никой друг на тая земя, изживяла ужаса на човешката неправда, за да стане оттогава и завинаги най-усърдната наша застъпница пред Бога.

Днешният празник в християнската традиция се почита като празник на майката. За българите празникът е известен още като Благовец. В народните традиции Благовещение се счита за „половин Великден“. По традиция днес се поставят обици за първи път. Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.

Честит празник на всички!

Снимка :
Pixabay