Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на британците чрез вестниците

Основателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на британците за „злоупотреба с доверие“ на цяла страница в редица британски вестници, след като се оказа, че компания за политически консултации се е сдобила с личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

„Ние отговаряме за защитата на вашата информация. Ако не можем да го правим, не го заслужаваме“, се казва в публикуваната днес обява, подписана от Зукърбърг.

Най-голямата социална медия в света е подложена на все по-щателни правителствени проверки в Европа и САЩ, след като информатор разкри, че „Кембридж аналитика“ си е позволила неправомерно да използва данни на потребители на мрежата, за да оформя профили на американските избиратели, използвани по-късно, за да се наклонят везните в полза на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Текстът на извинението бе публикуван в множество днешни издания, включително „Обзървър“ – един от вестниците, чиито публикации доведоха до срив в цената на акциите на Фейсбук.

В извинението си Зукърбърг изобщо не споменава консултантската компания, но говори за руския университетски преподавател Александър Коган, отбелязва Франс прес.

Снимка :
Pixabay