Борисов: Водихме конструктивна дискусия, споразумението за бежанците продължава

Премиерът Бойко Борисов благодари за конструктивната среща, която се състоя във Варна. Тя беше заредена с голямо напрежение, посочи министър-председателят по време на съвместното изявление след срещата на върха в Евксиноград, между турския президент Реджеп Ердоган и европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.
Водихме конструктивна дискусия в тази среща, която беше заредена с толкова напрежение, каза министър-председателят Бойко Борисов. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява. И на двустранните срещи поставихме всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници. Има доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии, и други срещи, и се е надявам да има решения, каза Борисов.
„По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години. Полагат допълнителни усилия за техния живот”, заяви Доналд Туск. „Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последвалите събития. Искаме да окуражим страната да работи със Съвета на Европа и да не бъдат уронвани човешките права. ЕС също така остава готов да помогне в това отношение”, допълни Туск.
Турският президент Реджеп Ердоган изрази най-сърдечни чувства и заяви, че за него е удоволствие да бъде на тази среща. Той оцени срещата на 4 очи с премиера Борисов, реализирана преди официалната част, като много ползотворна. „Надявам се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото“.
Споделяме с Турция геостратегически интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване, отбеляза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог. Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси“, заяви Юнкер.
Според него само обединени ще успеем да се справим с това „ужасно бедствие тероризма“. „Намесата в Сирия трябва да става само в съгласие с международното право“, посочи той. Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е много успешно и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. „Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да й благодарим много“, каза председателят на ЕК. Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. „Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“, обеща Юнкер.
Той е против идеята да се прекратят преговорите с Турция за ЕС. „Аз съм гарант, че ще продължат преговорите с Турция. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри своите отношения с държавите-членки на ЕС. Ще говоря за Кипър и Гърция. Това е абсолютно необходимо, ако искаме подобряване на отношенията“, подчерта Юнкер.
Освен това припомни, че ЕС е осъдил опита за преврат от 15 юли 2016 г. Председателят на ЕК изрази своята загриженост заради арестите на гръцки граждани и журналисти. „Не искам да оставате с неясни послания от нас. Тази среща беше добра и полезна. Имахме възможността да говорим съвсем открито. Имали сме доста срещи на тема ЕС-Турция и изводът винаги е, че ЕС и Турция трябва да вървят ръка за ръка заедно напред“, подчерта Юнкер.